HELP, iets klopt niet! We versuikeren en we verdikken.

03-01-2024 Jacqui van Kemenade, kaderhuisarts Diabetes met specialisatie Voeding en Leefstijl

Iets klopt niet, het gewoon minder eten en meer bewegen, maakt ons niet slanker of gezonder. Als het zo simpel zou zijn zouden we ons allemaal fit en fantastisch voelen.

Met meer dan 20 jaar praktijkervaring en een specialisatie in diabetes, overgewicht en voeding kijk ik met een andere blik naar de epidemie die door ons land heen jaagt. Meer dan 50% van de Nederlanders zijn te zwaar en ook diabetes explodeert. En niet alleen in Nederland. Overal in de wereld.

Wat zijn de onderliggende en onderbelichte factoren die zorgen dat we versuikeren en verdikken? Insuline, insuline resistentie, verzadigingshormonen, hypothalame invloeden op ons gewicht, invloed van stress en medicatie, slaap, kwaliteit van voeding (en niet zozeer de hoeveelheid van voeding), omgevingsfactoren, relatie, beweging, beroep, gezin en tal van andere patiënt gebonden factoren spelen een rol. Vaak veel meer nog dan een genetische predispositie. Dit is goed nieuws. Het betekent dat als we  weten wat die factoren zijn, we inzicht krijgen en motivatie om iets in ons leefstijl te veranderen. 

Dat is wat ik in mijn praktijk doe. Patiënten praktische tools geven (meer dan simpel minder eten en meer bewegen) om echt een verandering teweeg te brengen in hun chronische aandoening. Ik zie patiënten vanuit het hele land die hun diabetes of obesitas willen verbeteren door naar de interne drijvende factoren te kijken in het lijf die de versuikering en verdikking in stand houden. Zonder schuld. Zonder wijzende vinger. Zonder operatie en uiteindelijk zonder of met minder medicatie.

Patiënten kunnen zich zelf aanmelden via mijn website.
www.voedingshuisarts.com


Deel dit bericht